Élsportolók kettős karrierjének építése - Konferencia beszámoló

Élsportolók kettős karrierjének építése - Konferencia beszámoló

Milyen kihívásokkal kell megküzdenie az élsportolói pályára készülő gimnazistának? Milyen mentorprogramokkal dolgoznak azok a középiskolák, aki azon munkálkodnak, hogy a tanulói és a sportolói karrier egyaránt megvalósuljon? A Budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban rendezett konferencián ezekre a kérdésekre keresték a választ pedagógusok, sportszakmai szervezetek vezetői.  A résztvevők – a Testnevelési Egyetem kutatásai alapján -   megismerhették a duális karrier építésének haza és európai uniós dimenzióit.

A konferenciát Fazekas Csaba, intézményvezető nyitotta meg. Felelevenítette a Kölcsey Gimnáziumban működő élsportolói osztályok 1985 óta tartó történetét. Köszöntőjében kiemelte, hogy e tapasztalatcserét olyan lehetőségnek látja, amely jó gyakorlatok megosztására ad lehetőséget, s amely az újabb együttműködések lehetőségét indítja el.

Vajda Zsuzsanna, a testnevelés munkaközösség vezetője, mentortanár, atlétikaedző bemutatta a mentorprogram elemeit. A jelenlevők - beleképzelve magukat egy középiskolás sportoló helyébe -  kitöltöttek egy online kérdőívet. Az összegzett válaszokat összevettettük azzal a teszteredménnyel, amelyet 100 kölcseys diák töltött ki, a valós és vélt elvárások több helyen egybecsengtek. . A program elindítását jelentő partneri igényfelmérés  Vozár Gábor, testnevelő tanár kutató munkájának része. A felmérés szerint  diákok legfontosabb igénye, hogy olyan mentoruk legyen, akivel a bizalom a kapcsolat legerősebb elme. A későbbiekben külön szekcióbeszélgetés indult e témában, így lehetőség nyílt arra, hogy az iskolák egymás mentorprogramjait nagyvonalakban megismerhessék. 

Következő előadás keretében Bérczi- Tomcsányi Ádám, Sulai Erika és Nagy László, mindhárman a Kölcsey Gimnázium pedagógusai  az online felületek használatának lehetőségeit mutatták be. A tanulási környezetet gazdagító, kreatív megoldások közül a Microsoft oktatást segítő alkalmazásait és a Moodle felület használatát mutatták be az előadók. A beszélgetés itt is külön szekcióban folytatódott, belepillantva olyan -már működő - online felületekbe, melyen egy-egy csoport és diák munkája volt látható.

Az ebédszünetet követően Ifj. Tóth György, volt kölcseys diák a sportolói brand építésére kereste a választ a közönséggel.

Dr. Farkas Judit, a testnevelési Egyetem tanára, a  Minőségbiztosítási és akkreditációs irodavezetője, európai és hazai mintán végzett kutatási eredményeket mutatott be a közönségnek a kettős karrier vonatkozásában. A nemzetközi tapasztalatok közül kiemelte a portugál és az angol gyakorlatot. Ezek olyan támogató rendszerek, amelyek az eredményességet hosszútávú stratégia mentén tervezik, a sportolók pályán maradását támogatják, és a civil életbe történő átlépésre is kínálnak lehetőséget. 

A nap zárásaként a gimnázium volt és jelenlegi élsportolói beszéltek iskolai és sportolói karrierjükről, a gimnáziumi életükről. 

„Diákvendégek” voltak: 

Kovács Katalin, háromszoros olimpiai bajnok, harmincegyszeres világbajnok kajakozónő (osztályfőnöke: dr. Lelik Lászlóné); 

Csabai Edvin tizenhétszeres maraton kenu világbajnok (osztályfőnöke: Pivárcsi István); 

Kaiser Balázs, kadett Európa-bajnok vívó (osztályfőnöke és mentora: Vozár Gábor); 

Kiss Péter Pál 16 évesen felnőtt Európa-bajnok, világbajnok parasportoló,  versenyszáma: kajak (osztályfőnöke és mentora: Angyal Péter). 

A régebbi diákok és osztályfőnökeik többéves, a jelenlegiek pedig az elmúlt tanév emlékeit idézték fel. A történetekben rejlő humor és tanulság jó hangulatban zárta a konferenciát.

Képek a galériában elérhetők.