Diabéteszes gyermek a testnevelés órán és az edzésen című kiadvány

Diabéteszes gyermek a testnevelés órán és az edzésen című kiadvány

Az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik életkörülményeinek további javításáról szóló 1144/2021. (III.29.) Kormányhatározat alapján az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága a Magyar Edzők Társasága számára a következő feladatokat jelölte meg:

„Az edzők számára is megfelelő tájékoztatók, képzési programok szervezése, megvalósítása javasolt a Magyar Edzők Társasága (a továbbiakban: MET) közreműködésével. A MET a sport valamennyi területén, így a versenysportban, szabadidősportban, diáksportban, fogyatékkal élők sportjában dolgozó sportszakemberek számára módszertani háttértámogatást nyújt, ezzel segíti a gyakorlati munkájukat. Ellátja a Kiemelt Edzői Program foglalkoztatói feladatait, szervezi az edzők továbbképzését kontakt és e-learning módon, szaklapot (Magyar Edző) működtet, fórumot teremt a szakmai eszmecserékhez. Jelenleg több mint 1.000 tagja van, és a továbbképzési rendszeren keresztül is több mint 1.000 sportszakemberrel van kapcsolata. A diabétesszel élő gyermekek sportolási lehetőségeinek elősegítése érdekében javasolt a MET „A cukorbetegség és a sport kapcsolata” című ismeretterjesztő rendezvény sorozatának beemelése a programba.”

A Magyar Edzők Társasága a program kertében 2021. decemberében az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával 5.000 példányban megjelentette a „Diabéteszes gyermek a testnevelés órán és az edzésen” című kiadványát, amely elméleti és gyakorlati útmutatást nyújt testnevelő tanároknak, edzőknek és szülőknek a diabéteszes gyerekek testnevelésével és sportjával kapcsolatban. 2021. december 16-án a Sportos Cukorbetegek Egyesülete, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete, és a Sportegyesületek Országos Szövetsége közreműködésével online konferenciát tartott közel kétszáz résztvevővel „Az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekek sportolási lehetőségeinek javítása” témakörben. Az előadók között volt gyermek diabetológus, csecsemő- és gyermekgyógyász, edző, testnevelőtanár és szülő is.

A kiadvány webes formátuma letölthető a MET honlapon a szakmai kiadványok menüpontról. A konferencia videoja a  https://drive.google.com/drive/folders/14WJyWiMiTr6j4OXInc0qBYOEbcQMr1a3 linken érhető el.