2012-06-07 mob.hu

III. SIOSZ-gála - képes összefoglaló

A Sportiskolák Országos Szövetsége (SIOSZ) 3. alkalommal rendezte meg díjátadó gáláját, melyen az ország legjobb sportiskoláit, illetve sportiskolás sportolóit díjazták az elmúlt esztendőben elért eredményeik alapján.  Az intézményeknél külön értékelték a köznevelésű típusú, illetve egyesületi jellegű iskolákat; egyéniben 13, nemzetközileg is sikeres sportoló kapott elismerést.

Az első gálára Budapesten, 2010 tavaszán került sor, a tavalyinak Eger adott otthont, az ideinek, június 6-án, a budapesti Magyar Sport Háza volt a helyszíne. A Sportiskolák Országos Szövetsége korábban zárt pályázatot ír ki a címek elnyerésére, a benyújtás határideje 2012. május 26. volt, a pályázat a SIOSZ honlapján (siosz.hu) volt elérhető.

Az eseményen a sportolók, edzőik, intézményvezetőik mellett a magyar sport több prominense is megjelent. A díjátadásban részt vett Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó, Bardóczy Gábor, a Nemzeti Sport Intézet (NSI) főigazgatója, Lehmann László, a MOB Sportiskolai, Pignitzky Dorottya, a Sport XXI., Tóth József a Héraklész programjának igazgatója, dr. Géczi Mariann, a MOB utánpótlás-igazgatási főosztályvezetője, dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára; a sportágak részéről dr. Csötönyi Sándor (ökölvívás), Jánosi Zsuzsanna (vívás), Hüttner Csaba (kajak-kenu), Gáspár Tamás (birkózás) és Nemcsik Balázs (vízilabda), továbbá a főszervező Kovács Géza SIOSZ-elnök, az Egri Városi Sportiskola igazgatója.

A díjátadót a Csanádi iskola és a KSI SE sportolóinak előadásai, sportbemutatói színesítették.

Molnár Zoltán köszöntőjében, gratulációja mellett hangsúlyozta, a sportiskolás díjazottak közt van olyan sportoló, aki már a londoni csapatot erősíti – utalt az ifjúsági olimpiai bajnok úszóra, Biczó Bencére. Külön köszöntötte a testnevelőket és a sportiskolákat befogadó, azokat működtető intézmények igazgatóit. A főtitkár, mint mondta, vissza kell állítani a testnevelés, az iskolai sport és a testnevelő tanárok presztízsét, rangját. „Jó utánpótlás-nevelés nélkül nem létezhetnek magyar sportsikerek, a sportsikerek mellett pedig fontos, hogy minél többen sportoljanak” – hangsúlyozta a sportvezető.

Lehmann László rövid történeti áttekintést adott a sportiskolák mintegy 50 évéről, majd ismertette, hogy a törvényi szabályozás értelmében a Sportiskolai program a Nemzeti Sport Intézettől május elején a MOB-hoz került. Az igazgató elmondta: Magyarországon több mint 100 sportiskola üzemel, ezek közül mintegy 80 közoktatási (köznevelési) típusú, 20 egyesületi jellegű, ezekben összesen közel 20 ezer fiatal sportol.

Kovács Géza – aki maga is tagja a MOB közgyűlésének – megköszönte, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságban helyet kapott a SIOSZ közössége. Köszönetet mondott az NSI vezetőinek – köztük Lehmann Lászlónak –, munkatársainak, akik a programban kezdettől részt vettek, munkájukkal azt támogatták. A szervezet elnöke kiemelte a szülők áldozatvállalását, az edzők munkáját, mint mondta ezek együttesen járulnak hozzá a fiatalok sportsikereihez. Kovács Géza büszkén emelte ki Biczó Bence sikerét, mely egyik hozadéka a rendszer sikeres működésének.

Kép és szöveg: mob.hu

 

 


 

MOB MOA NUPI