2015-06-08 Bajzát Rafael

Tanévzáró elnökségi ülés (2015. június 8.)

A Sportiskolák Országos Szövetségének elnöksége 2015. június 8-án a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola, Középiskola és Pedagógiai Intézetben tartotta tanévzáró elnökségi ülését. Az elnökség tagjai mellett jelen volt az eseményen meghívottként Lehmann László, a MOB sportiskolai programvezető. Kovács Géza, elnök köszöntiötte a megjelenteket, és rövid tájékoztatást adott az elmúlt 10 hónap tevékenységéről. Elsőként elmondja, hogy az elszámolás a felügyelő bizottság felé megtörtént. A megújulást segítő éves programok közül kiemelt néhány fontos eseményt: a debreceni konferenciát, a Csanádi- SIOSZ konferenciát, a Közgyűlést, a SIOSZ gálát.

 Megköszönte  mind a köznevelési, mind az egyesületi típusú (városi) sportiskolák éves munkáját. Elmondta, hogy nem sikerült az egyesületi típusú sportiskolák támogatási rendszerének megvalósítása, egyben kéréssel fordul Lehmann Lászlóhoz, időpont egyeztetést javasol a fenti téma megbeszélése céljából.

Vári Attila felvetette azt a problémát, hogy a TAO megszűnése után, egy esetleges támogatási rendszer megszüntetésével milyen alternatívában gondolkodnak A MOB-ban az egyesületi típusú sportiskolákra vonatkozóan.

Rózsa József elmondta, hogy a városi típusú sportiskolák az alaptámogatást jelenleg kapják az önkormányzatoktól, de bennük is felmerül a kérdés, hogy egy esetleges támogatás megszűnésével mi várható. A támogatás a létesítményvezető és a polgármester kapcsolatától függ.

Lehmann László felszólalásában kiemelte, hogy a SIOSZ-nak évek óta el kellett volna már készíteni egy szakmai koncepciót, hiszen szakmai dokumentációval alátámasztott érvek hiányában nem lehetséges kérelemmel fordulni a városi típusú sportiskolák támogatás érdekében.

Kovács Géza jelzi, hogy a nyári szünetben elkészül a koncepció. Szükségesnek látja a köznevelési és a városi típusú spotiskolák erősítsék egymást. A továbbiakban a KLIK fenntartású intézmények támogatási rendszerrel kapcsolatos nehézségeit ismerteti: Csúsznak a kifizetések, gyakran nem áll rendelkezésre pénz. 

Lehmann László szerint érdemes lenne egy szempontrendszert kidolgozni, ami segítené a városi típusú sportiskolákkal kapcsolatos stratégiai munkát.

Majd a következő év programjainak tervezése kerül sor. A következő alternatívák születtek: A Csík Ferenc Iskola konferenciát tervez a modulok témában. Németh Zsolt lehetőséget biztosít az Országos Mentorálló Intézmény workshopjainak bemutató foglalkozáson történő részvételre, javaslata szerint lehetne a programot SIOSZ programként hirdetni. Szó esik még egy Egerben megrendezésre kerülő szakmai és egy pécsi szakmai találkozóról, valamint a Csanádi Iskola szervezésében lévő szakmai találkozóról. Természetesen lesz közgyűlés és Gála is. 

Radnóti Miklós A beiskolázási keretszámok egyeztetésének szükségességét vetette fel.

Kovács Géza szerint érdemes átgondolni   a SIOSZ-gála eredménysségi pontszámítását, valamint a tagdíjrendszer esetleges módosítását.

 


 

MOB MOA NUPI