2014-09-18 Bajzát Rafael

Szabó Bence: Elképesztően jó szereplés Nanjingban

A kétszeres olimpiai bajnok vívó-sportvezető, Szabó Bence akár jubilálhatott is volna az idei ifjúsági olimpián: a nanjingi volt a tizedik ötkarikás játékok, amin részt vett. A MOB főtitkára a kínai multisportesemény több programját megtekintette, a helyszínen elsők között gratulált több magyar fiatal sikeréhez. 
Szabó Bence háromszor versenyzőként (Szöul,  Barcelona, Atlanta), egyszer klubelnökként (Sydney,  UTE), kétszer szövetségi kapitányként (Athénban magyar, Pekingben venezuelai), Londonba a MOB  sportigazgatójaként, Szocsiba a szervezet főtitkáraként  utazott. A sportvezető sportigazgatóként vett részt az  innsbrucki, főtitkárként a nanjingi ifjúsági olimpián.
 
- Mondják, Nanjing – persze jó értelemben – egy kicsit  túlteljesítette küldetését…
- Az ifjúsági olimpiával kapcsolatban a Nemzetközi  Olimpiai Bizottság célja egy „legyengített” felnőtt olimpia  megrendezése. A kínaiak ezt nem tartották be, hiszen  fantasztikus, profi ötkarikás játékokat szerveztek óriási emberanyaggal, logisztikával, látványos külsőségekkel,  mintha csak felnőtteknek rendezték volna. Hatalmas  élményt jelentett részt venni ezen a monumentális eseményen.
 
- Mit profitálhatnak a fiatalok egy ifjúsági olimpiából?
- Egy ilyen esemény a fiataloknak több okból is nagyon  jó. Korán hozzászoknak, milyen érzés, amikor a gombóc  a torkukban van, amikor az adrenalin „fent” van.  Olimpiát négyévente rendeznek, egy élsportolónak akkor kell csúcsformában teljesítenie, és ezt már 15-18  éves korukban megtapasztalhatják ezek a gyerekek.  Másrészt kulturális és edukációs programokon vehetnek  részt, megismerhetik más nemzetek kultúráját, de büszkék lehetnek saját hazájuk standjára is, vagy éppen  értékekkel találkozhatnak a fair play sátorban is.  Ugyanakkor egy olimpiai csapatban kiváló közösségnek  lehetnek részesei, szurkolhatnak egymásnak, mely szintén motivációt jelent számukra a jövő szempontjából.
 
- Magyarország a nem hivatalos összesített éremtáblázat  nyolcadik helyén végzett mintegy 200 ország közül.  Szingapúrban hasonló eredményt értünk el összesítésben. Ezt hogyan értékeli?
- Elképesztően jól szerepeltek a magyar fiatalok  Nanjingban. A huszonnyolc érem szenzációs  teljesítmény! A nem hivatalos éremtáblázaton olyan országokat előztünk meg, mint az Egyesült Államok vagy  Németország. A miniszterelnök úr fogadta az érmeseket  és edzőiket a minap. Orbán Viktor akkor azt mondta,  nincs egy másik mérőszám, amivel a két országot megelőznénk, és a magyar fiatalok ott az ifjúsági olimpián  ezt megtették. A kormányfő sportszeretetét mutatja,  hogy egy óra negyven percet töltött ezekkel a  gyerekekkel és az edzőikkel a Parlamentben, ami  láthatóan mindenki számára nagy élményt jelentett. Óriási  motivációt jelent számukra, hogy látják, a Magyar  Kormány mennyire megbecsüli és támogatja a sportot és  a magas szintű sportteljesítményt. Az eredményeket  illetően csak szuperlatívuszokban tudok beszélni.  Tizenhat sportágban vettünk részt az ifjúsági olimpián.  Ötvenhét versenyző közül huszonhárom lett érmes,  további tizenőt pontszerző, azaz negyedik-hatodik  helyezett. Tizenkét sportágban érmet nyertünk,  tizenháromban pontot szereztünk, mindez kiváló teljesítmény. Vegyük figyelembe, hogy nem két-három  húzósportágban értük el néhány versenyzővel az érmet  jelentő eredményeket, hanem tizenkettőben, ami széles  palettát és a magyar sport erejét mutatja. Szakmailag  azonban megjegyeznék valamit. Felmerül a kérdés,  hogyan lehet, hogy tizenkét sportágban a világ  élvonalában vagyunk, labdarúgásban pedig nem, holott többszörös támogatást kapnak a többihez képest. A  sikersportágakban – mint Nanjingban is láthattuk –, az  úszásban, kajak-kenuban, öttusában, vívásban, vagy  akár atlétikában vérrel-verejtékkel készülnek a fiatalok.  A fizikális képzés a megítélésem szerint a labdarúgásban  nincs azon a színvonalon, mint az említettek esetében,  szemléletbeli eltérés tapasztalható. Érdemes megnézni,  mennyit úsznak, futnak azok a gyerekek, akik eljutottak  az ifi olimpiára. Emlékszem, amikor én voltam ifjúsági  korú versenyző, vívóként, az edzőtáborban reggeli előtt  futottunk tíz kilométert, majd erre jött még napi két  kimerítő edzés. Olyan fizikai állapotba kerültünk, hogy az  egész versenyszezont megalapoztuk vele, majd formában  tartott minket.
 
- Maradjunk a labdajátékoknál. A lány kosárlabdázók  épp, hogy lemaradtak a dobogóról.
- Kosárlabdában is elindult itthon egyfajta építkezés.  Tehetséges fiataljaink vannak, fizikailag a legjobbakkal is  fel tudtuk venni a versenyt. Játszottunk az USA ellen,  ráadásul igen szoros meccset, melyet majdnem  megnyertünk. A játékokon végül negyedikek lettünk, ami  nagyon jó eredmény egy olyan tornán, ahol a világ  korosztályos legjobbjai lépnek pályára, szép jövőt sejtet  a fiatal játékosaink számára.
 
- Fábián László sportigazgató korábban úgy nyilatkozott,  jó úton jár a magyar sport az utánpótlás területén. A  MOB főtitkárának mi a konklúziója Nanjing után?
- Bizakodó vagyok a jövő sportsikereit illetően.  Összegzésként elmondhatjuk, hogy a MOB utánpótlás- programjai, az egymásra épülő Sport XXI., Sportiskolai- és Héraklész programok továbbra is jó  irányba haladnak, mondhatni: jó helyre megy a pénz.  Feladatunk megtalálni, segíteni és még koncentráltabban  támogatni a meglévők mellett azokat a további  műhelyeket is, ahol eltökélt, megszállott sportolókkal és  edzőkkel komoly sportszakmai munka folyik, és újabb  nagyszerű eredményekre lehetnek képesek.  
Forrás: mob.hu

 


 

MOB MOA NUPI