2014-04-11 Bajzát Rafael

V. SIOSZ-Gála: Díjak a legjobbaknak

A Sportiskolák Országos Szövetsége (SIOSZ) ötödik alkalommal ismerte el az előző esztendőben legjobban teljesítő sportiskoláit és sportiskolás sportolóit csütörtökön, a Magyar Sport Házában rendezett gála alkalmával. A pályázatok alapján 4 kategóriában 20 intézmény, továbbá 12 sportágotório legeredményesebb versenyzőit jutalmazták. Díjat vehetett át többek közt Liu Shaolin Sándor, szocsi olimpikon, Eb-bronzérmes gyorskorcsolyázó és Biczó Bence, ifjúsági olimpiai bajnok és Universiadé-győztes úszó, a londoni ötkarikás játékok résztvevője.


A legjobb köznevelési típusú sportiskolák kategóriájában a budapesti Csikportot Ferenc Általános Iskola és Gimnázium (általános iskola) valamint a Csanádi Árpád Általános Iskola Sportiskola, Középiskola és Pedagógiai Intézet (középiskola) lett a legjobb sportiskola 2013-ban, az egyesületi kategóriában a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. (500 fő feletti) és az Egri Városi Sportiskola (500 fő alatt) lett a győztes.

Mint beharangozó cikkünkben megírtuk, a MOB, Lehmann László által vezetett Sportiskolai rendszeréhez több mint 100 köznevelési, és mintegy 20 egyesületi típusú sportiskola tartozik. A program nagyságrendileg 25 ezer általános- és középiskolás fiatalt érint. A magyarországi sportiskolák gyűjtőszervezete a Sportiskolák Országos Szövetsége, melynek elismertségét mutatja, hogy annak vezetője, Kovács Géza, a Magyar Olimpiai Bizottságnak is a tagja.

A házigazda SIOSZ-elnök, köszöntőjében úgy fogalmazott, a sportágfejlesztések időszakában nem lehet elmenni a sportiskolák mellett. Kovács Géza beszélt a mindennapos tesetnevelésről és köszönetet mondott a MOB-nak a szervezet és a rendszer támogatásáért.

Szabó Bence MOB-főtitkár elmondta, a sportiskolai rendszer több mint tíz éves múltra tekint vissza. Korábban a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet, majd NUSI, később az NSI szervezetéhez tartozott, 2012-től pedig a sporttörvény változásainak megfelelően a MOB égisze alá került. A sportvezető a sportiskolákkal kapcsolatban is hangsúlyozta a sport stratégiai ágazattá válását. Az olimpiai bajnok vívó kifejtette, az országos lefedettségű program folyamatos, mintegy 25 ezer gyermeket érint. "A Sportiskolai programot a MOB a jövőben is támogatni fogja" - hangsúlyozta Szabó Bence.

Kiss Norbert, az EMMI sportpilitikáért felelős helyettes államtitkára, mint mondta, elindult egy folyamat a sportban, a stratégiai ágazatként való gondolkodás, melynek van eredménye, és van hozzá forrás is. A sportpolitikus a sportiskolák megerősítését hangsúlyozta.

A köszöntők és a kategóriák között a Csanádi iskola diákjai tartottak látványos taekwondo, freestyle-foci és fitness bemutatót.

Zárszóként Lehmann László egy pedagógiai tanmesét olvasott fel, melynek lényege az volt, hogy minden gyermekre külön-külön oda kell figyelni, mert "nem tudni, kiből lesz a cserebogár".

A Debreceni Sportcentrum többszörösen is érintett volt a gálán. A városhoz, az egyesülethez olyan sportolók kötődnek, mint Risztov Éva olimpiai bajnok úszó és a különdíjas Biczó Bence ifjúsági olimpiai aranyérmes, Universiadé-győztes úszó. Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója, azt mondta, a díjra mindnyájan büszkék lehetnek, hiszen ezt még sosem sikerült elérnie a DSI-nek. "Ez egy hatalmas teljesítmény, amelyben kilenc sportágunk szakosztályai vettek részt, ráadásul nagyon nagy fölénnyel sikerült nyernünk. A város 2005-ben határozott úgy, hogy a DSI a Sportcentrum égisze alatt működjön tovább. Ez a döntés most visszaigazolódni látszik, hiszen ez a díj a 7 éves, megfeszített munka eredménye, amelyben valamennyi edzőnk, csaknem 1000 sportolónk és minden munkatársunk részt vett. Óriási eredménynek tartom" - fogalmazott Orendi Mihály.

Az eseményen díjat adott át többek mellett Szabó Bence, Fábián László MOB-sportigazgató, Kiss Norbert, Tóth József, a MOB utánpótlásosztályának vezetője, dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, Pignitzky Dorottya Sport XXI. programvezető, Lehmann László, továbbá Kovács Géza és Kökény Tamás, a MOBI Europe Kft. vezetője.

V. SIOSZ Gála, díjazottak:

Köznevelési típusú sportiksolák, általános iskolák:

1. Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium Budapest, 1120 pont
2. Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola 358 pont
3. Csanádi Árpád Általános Iskola Sportiskola, Középiskola és Pedagógiai Intézet, Budapest 272 pont
4. Vajda Péter Ének -zenei Álatlános és Sportiskola, Budapest 104
5. Pollack Mihály Általános Iskola, Kazincbarcika 78,5
6. Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola Tatabánya 75.

Köznevelési típusú sportiskolák, középiskolák:

1. Csanádi Árpád Általános Iskola Sportiskola, Középiskola és Pedagógiai Intézet, Budapest 2322,5 pont
2. Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium Budapest, 1821 pont
3. Kölcsey Ferenc Gimnázium Budapest 1413,5 pont
4. Adyvárosi Móra Ferenc Álatlános Iskola és Szakközépiskola, Győr 486 pont
5. Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium 376 pont
6. Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola és Szakiskola, Győr 313,5 pont

Egyesületi típusú sportiskolák, 500 fő felettiek:

1. Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. 1413,5
2. Miskolci Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. 1290 pont
3. Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. 999 pont
4. Nyírsuli Kft. 601 pont.

Egyesületi típusú sportiskolák, 500 fő alattiak:

1. Egri Városi Sportiskola 1081 pont
2. Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. 760 pont
3. Kecskeméti Sportiskola, Hírös Sport Nonprofit Kft. 544,5
4. Kaposvári Sportközpont és Sportiskola 358
5. Dunaújvárosi Városi Sportiskola 54 pont
6. Gyulasport Nonprofit Kft. 32 pont.

Legjobb sportiskolások, egyéni versenyzők:

Atlétika: Kozák Luca (Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft., edzője Suba László), Szilágyi Réka (Szolnoki Széchenyi István Gimnázium, edzője Bagyinszki Géza) és Szikszai Róbert (Nyírsuli Kft., edzője: Kerekes László).

Birkózás: Török Zsolt (Egri Városi Sportiskola, edzője Gyöngy Attila, Lakatos András).

Evezés: Furkó Kálmán (Szolnoki Sportcentrum, edzője Molnár Dezső).

Gyorskorcsolya: Liu Shaolin Sándor (Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola, Középiskola és Pedagógiai Intézet, Budapest, edzője Bánhidi Ákos).

Judo: Kárpáti Emese (Kaposvári Sportközpont és Sportiskola, edzője Böröcz Zsolt, Kéki Márton).

Kajak-kenu: Petró Ádám (Váci Madách Imre Gimnázium, edzője: Babella László) és Czéllai-Vörös Zsófia (Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakközépiskola, edzője Trokár Krisztián).

Kungfu/karate: Palkovics Balázs (Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, edzője Szilágyi István).

Ökölvívás: Szatmári Petra (Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Sportiskola, Baja, edzője Gálos Tamás).

Sakk: Varga Melinda (Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft., edzője Pergel László).

Vívás: Bányai Zsombor Márk (Csík Ferenc Általános Iskola, Budapest, edzője Halla Péter).

Úszás: Gyurinovics Fanni (Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, edzője Széles Sándor) és Kenderesi Tamás (Pécsi Sport és Nonprofit Zrt., edzője Tari Imre).

Íjászat: Kereszturi Viktória (Veszprémi Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Sportiskola, edzője Kereszturi Péter).

Különdíjas, Magyarország legjobb sportiskolás úszója: Biczó Bence (Debreceni Sportcentrum, edzője Sántics Béla).

(Forrás: mob.hu).

 


 

MOB MOA NUPI