2014-03-22 Bajzát Rafael
Előrelépett, erősödött a SIOSZ
A Sportiskolák Országos Szövetsége 2014. március 21-én a Puskás Ferenc Stadion VIP-termében tartotta rendes évi közgyűlését. A 48 fős tagságból 33 intézmény képviseltette magát a tanácskozáson. Németh Zsolt elnökségi tag köszöntője után dr. Weisz Norbert ügyvéd, levezető elnök irányította a a napirendek tárgyalását.
Elsőként Kovács Géza elnök beszámolt a 2013-as történésekről. A szervezet jogi szempontból megújult, megfelelve a törvényességi előírásoknak. A magyar élsport közvetlen utánpótlását jelentő sportiskolai rendszerben 25 ezer diák sportol az egyesületi és köznevelési intézményekben. A Magyar Olimpiai Bizottság új sportirányítási rendszerében a sportiskolák méltó helyet kaptak. A SIOSZ képviselteti magát a MOB Diák- és főiskolai-egyetemi sportért felelős szakmai tagozatában és aktívan részt vállalt és támogatta a MOB Sportiskolai program átalakítását, amelyben már több mint száz intézmény neveli a tehetségeket. Az egyesületi jellegű városi sportiskolák (16) önkormányzati alapokra építve három utánpótlás-nevelési program (Sport XXI., Héraklész, Bajnok és Csillag) továbbá a országos szövetségi rendszerű sportágfejlesztési programok segítségével sikeresen működnek. A MOB, az EMMI befogadta a sportiskolákat és a közös partneri munkálkodás alapozza meg a magyar sportsikereket.

Lehmann László. a MOB Sportiskolai program vezetője hozzászólásában kiemelte, hogy a MOB számára fontosak a jól működő szakmai testületek, így a SIOSZ is. A MOB sportiskolai program számára szakmai támogatottságot ad a SIOSZ. A dinamikusan működő elnökséggel folyamatos az egyeztetés stratégiai kérdésekben. A szövetségnek továbbra is kezdeményezni kell, koncepciókkal, számításokkal alátámasztott szakmai anyagokkal segíteni a MOB céljait. Ha van koncepció, akkor reális esély van az egesületi sikolák rendszeres, szabályozott támogatására is.

A szövetség célja a tagsági létszám növelése A köznevelésieknél informálni kell a rendszerben lévő iskolákat a SIOSZ-ba belépés lehetőségéről is. Az egyesületi jellegűeknél cél, hogy minden megyeszékhelyen és megyei jogú városban működjön iskola. Az elnöki beszámolóban kiemelték, hogy a tagdíjfizetés száz-százalékos. A közgyűlésen több új belépő is bemutatkozási lehetőséget kapott. Csatlakozott a szövetséghez többek között az újpesti Bródy Imre Oktatési Központ és a a ferencvárosi Telepy Károly Szakközépiskola és Gimnázium, a Tatai Atlétikai Club Városi Sportiskola és az egri Gárdonyi Géza Ciszteri Gimnázium.
A SIOSZ közgyűlése elfogadta a szakmai, gazdasági beszámolót, majd személyi kérdésekről döntött. Lehmann László és Mateevics Anita a MOB szervezeti átalakulását követően összeférhetetlenség miatti lemondott Felügyelő Bizottságban viselt mandátumáról. A Felügyelő Bizottság elnökévé választották Makovecz Évát, a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium igazgatóját. A Felügyelő bizottságban Kiss Lászlóné (Nyíregyháza, Arany János Gimn. és Ált. Isk.) és Kis Gábor (Szombathely Zrínyi Ilona Ált. Iskola) mellett új taggá választották Orendi Mihályt (Debreceni Sportcentrum) .

A 2104-es tervekről Kovács Géza elnök tájékoztatta a tanácskozást. Április 10-én rendezik meg az V. SIOSZ gálát. ahol a 2013-as év legjobb sporteredményeit ismerik el. A szakmaiság jegyében Pécsen és Debrecenben rendeznek sportiskolás konferenciát. A Magyar Olimpiai Akadémival együttműködve októberben görögországi tanulmányutat szervez a SIOSZ.

Németh Zsolt elnökségi tag, a Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskola Szakiskola és Sportiskolai Módszertani Központ igazgatója, mint a közgyűlés házigazdája zárszavában eredményesnek értékelte a két órás tanácskozást, kiemelve: sokat kaptunk a szakmából, erősödött a sportiskolás közösség. 

 


 

MOB MOA NUPI