2015-03-16 Bajzát Rafael

IV. Sportpedagógiai konferencia

A Magyar Olimpiai Érdemrenddel kitüntetett Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola, Középiskola és Pedagógiai Intézet és a Sportiskolák Országos Szövetsége Budapesten a MOM Kulturális Központban rendezte meg a IV. Sportpedagógiai Konferenciát. A MOB Sportiskolai programjában résztvevő intézmények képviseletében megjelent 120 résztvevőt, valamint Lehmann László programvezetőt és Kovács Géza SIOSZ elnököt Rabi Ferencné, a Csanádi intézményvezetője köszöntötte. Rúzsa Sándor, a Csanádi igazgatóhelyettesének moderálásával az előadások sorát Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó a Testnevelési Egyetem PhD-s hallgató, egyetemi előadó a TE Nemzetközi igazgatósági tagja nyitotta meg. A Motiváció a tanulásban és sportban témakörben a saját élsportolói tapasztalatait elemezte, különös figyelmet fordítva az Egyesült Államokban végzett tanulmányaira, az ott tapasztalt edzés és motivációs módszerekre. Lehmann László MOB sportiskolai programvezető a tanári professziók jelentőségéről szólt a sportiskolai rendszerrel összefüggésben. A köznevelési típusú sportiskola funkcióinál a szocializáció, a perszonalizáció, a közismereti tudásátadás és a sportági képzés a 4 fő elem a pedagógusi professzió mátrixban.

Dr. Lénárt Ágota egyetemi docens, a Testnevelési Egyetem pszichológiai tanszékvezetője a tanári kiégés elleni pszichickai fejlesztés témakörét elemezte a sportoló gyerekek és a pedagógusok szempontjából. Arra kérte a pedagógusokat jobban ismerjék meg, kísérjék figyelemmel a sportoló diákok sportteljesítményét.

Erdei Zsolt profi világbajnok ökölvívó, a Csanádi iskola korábbi diákja a Madárfészek Akadémia szakmai vezetőjeként szerzett tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Nincs könnyű helyzetben az, aki a hátrányos helyzetű gyerekek élsportolóvá nevelésére vállalkozik. Erdei szerint az edzői kvalitásoknál nem a diplomák száma a fontos, hanem, hogy mennyire tud bánni a tanítványaival.

Baky Dániel, a Csanádi iskola sportpszichológusa a Tanári szocializáció a sportiskolai rendszerben címmel tartott előadásában a tanárokkal és gyerekekkel lefolytatott beszélgetéseket elemezte. Az élsportolóvá válás útján sokszor hiányzik a távlati cél meghatározása. Előfordul, hogy nem is elsősorban a gyerek, hanem a szülők szeretnének élsportolót faragni a gyerekükből.

Dr. Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, a Sportiskolai rendszer edzői szemmel tartott előadást, amelyben a vízilabda sport sikereinek hátteréről, a pólós utánpótlás nevelés módszertanáról ismertette hasznos tapasztalatait.

Sarlós Erzsébet, a Telki Pipacsvirág Általános Iskola intézmény vezetője a A sakk mint motivál erő címmel tartott előadást.

Mi leszek, ha nagy leszek? kérdést Koleszár Viktória a Csanádi iskola pályaorientációs szakpedagógusa igyekezett megválaszolni a sportiskolai rendszerben dolgozó szakemberekkel közösen gondolkodva.

A Csanádi és a SIOSZ szervezésében megrendezett konferenciát sikeresnek és hasznosnak értékelte zárszavában Lehmann László a MOB sportsikolai progtam vezetője.

A SIOSZ legközelebbi országos rendezvénye a március 31-i VI. SIOSZ Gála díjkiosztó ünnepség lesz, ahol a 2014-es esztendő legjobb sportiskoláit, sportiskolásait jutalmazzák.

Letölthető Lehmann László előadása.

 


 

MOB MOA NUPI