2014-11-18 Bajzát Rafael

Konferencia: Debrecen jó példát mutatott

A sportiskolai rendszer méltó helyet kapott a MOB rendszerében. A Sportiskolák Országos Szövetségének (SIOSZ) elnöke szakmai konferencián mondta ezt köszöntőjében Debrecenben. Kovács Géza hangsúlyozta, Nanjingban az ifjúsági olimpián 12 sportiskolás képviselte Magyarországot. Lehmann László programvezető kiemelte, a sportiskolai rendszer a hazai utánpótlás-nevelés egyik nagyon fontos eleme. Pignitzky Dorottya a Héraklész-, a Sport XXI. programról és a nanjingi ifjúsági olimpiáról is beszélt. A MOB által támogatott SIOSZ történetében hagyomány, hogy országos konferenciát rendeznek az ország valamely településén, a helyi sportiskola közreműködésével. Legutóbb Győr adott otthont a fórumnak, ahol Borkai Zsolt, a MOB elnöke is előadást tartott. Idén a SIOSZ mellett, Becsky András vezetésével a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola volt a kétnapos esemény főszervezője. Az előadások színhelye a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi kara volt.

A mintegy 80 fős konferencia résztvevőit, a több mint 40 intézmény képviselőjét köszöntötte dr. Pető Károly dékán és dr. Barcsa Lajos Debrecen alpolgármestere, akik az előadásokat érdeklődéssel követték.
 
"A tehetségek felfedezése és nevelése, ápolása a köznevelési típusú és az egyesületi jellegű sportiskolák kiemelt feladata. Külön öröm, hogy arról tájékoztathatom önöket, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság foglalkozik az egyesületi jellegű sportiskolák támogatásának kérelmével is. A MOB és az EMMI támogatja a sportiskolákat, és ez a közös partneri együttgondolkodás alapozza meg sportsikereinket. Jól példázza mindezt, a kínai ifjúsági olimpián elért sikerek és a riói olimpiára készülő sportiskolás kerettagok száma. Nanjingban hét sportiskola képviseletében, kilenc sportágban összesen tizenkét sportoló állt rajthoz, közülük öten éremmel zártak" - emelte ki Kovács Géza.
 "Az olimpiai sportágakban a vidéki városok, sportiskolák erős bázisai a magyar sportnak. Ilyen például: Debrecen, Győr, Miskolc, Szombathely, Szolnok, Pécs, Eger, Kaposvár és még sorolhatnám.  Mi a titok? Jó szakemberek, javuló feltételek, jó közösséget alkotó klubok és kiemelkedő szakosztályi élet. Magyarul: jól működő Sportiskolai rendszer, amire ebben a körben elmondhatjuk, hogy joggal vagyunk büszkék" - tette hozzá a sportvezető, aki egyben a MOB tagja.

Lehmann László nagy lehetőségnek tartotta, hogy Győr után egy újabb nagyváros látja vendégül a sportiskolák vezetőit. Előadásában hangsúlyozta, a MOB a magyar sport parlamentje, így a a szervezet felel a több mint évtizedes múltra visszatekintő utánpótlás-nevelési programokért is, köztük a Sportiskolai programért, mely megítélése szerint a hazai utánpótlás-nevelés egyik fontos eleme. A programvezető elmondta, idén 110 köznevelési típusú sportiskola kezdte meg működését, további 10 áll szervezés alatt. "A száztízből ötvennyolc részesül támogatásban, ez közel nyolcezer tanulót érint, de további hétezren tanulnak sportiskolai kerettanterv szerint, sportiskolai támogatás nélkül. Húsz egyesületi jellegű sportiskolában mintegy tizenötezren sportolnak, így összesen harmincezerre tehető a sportiskolások száma, de természetesen van átfedés a két rendszer között" - emelte ki a programvezető, majd az új rendszerű finanszírozást, az alap- és kiemelt támogatási szisztémát ismertette.
 
Lehmann László azt is elmondta, munkatársaival 60 település összesen 167 intézményébe látogattak el a 2013-14-es tanévben. Beszélt arról is, hogy 2013 szeptemberétől új lehetőséget jelent az iskolarendszerű sport-szakközépiskolai képzés, melyre jelenleg 9 helyen van lehetőség az országban. A programvezető a zanzatv.hu-n megtalálható sportiskolásoknak készített digitális tananyag-fejlesztést is bemutatta.
 
A MOB által működtetett Sport XXI. és Héraklész programokról Pignitzky Dorottya beszélt. A Sport XXI progamvezetője hangsúlyozta, a szakmai program a szövetségek hatásköre, a pénz és a kontroll a MOB kompetenciája. A rendszer tömegbázisát a Sport XXI. jelenti, melyhez 35-40 ezer gyermek tartozik, a kiválasztást a 14-18 éveseket támogató Héraklész Bajnokprogram jelenti (1300-1500 sportoló), míg a piramis csúcsát, a valódi élsportot 23 éves korig a Csillagprogram jelenti, mintegy 400 fővel. A programvezető kiemelte, az utánpótlás-programok egymásra épülnek, a sporttörvény értelmében a MOB keretében működnek és lefedik Magyarországot. "A Sport XXI. program jelentősen támogatja az egyesületi munkát, továbbképzéseket, szakmai anyagokat, eszközöket, felszereléseket, eseményeket, versenyeket és edzőtáborokat finanszíroz."

A program Hajdú-Bihar megyei vonatkozásai közt Pignitzky Dorottya elmondta, 2004 és 2014 között a Héraklész programon keresztül 240 sportoló kapott támogatást, idén a 20 sportág tekintetében 32 bajnok- és 7 csillagprogramos fiatal a kedvezményezett. A Sport XXI. programon keresztül 11 sportág, 12 sportszervezet, 2 régiós központ kap támogatást 2014-ben.
 
A sportvezető az ifjúsági olimpiákról is beszélt, előadásában a szingapúri és a nanjingi játékokat hasonlította össze a magyar eredményesség szempontjából. Szingapúrban 51 magyar versenyző vett részt, összesen 17 érmet (15+2) nyertünk, míg Nanjingban 57 sportoló állt rajthoz, a medálok száma pedig 28 (23+5). Az első nyolc hely valamelyikét az első ifi olimpián 45, a másodikon 64-szer értük el.
 
A Magyar Olimpiai Akadémi tevékenységéről dr. Jakabházyné Mező Mária tartott prezentációt. A főtitkár bemutatta az 1985. november 23-án, a világ jelenlegi 185 nemzeti akadémiája közül huszonhatodikként alapított MOA működését. A szervezet első elnöke Schmitt Pál volt, ma első embere dr. Aján Tamás. "A sportiskolákat a MOA is elismeri, mi sem mutatja jobban, mint hogy a MOA és a SIOSZ elnöke 2012-ben együttműködési megállapodást írt alá a MOB székházában, a MOA Tanácsülésén" - húzta alá a szervezet főtitkára. Dr. Jakabházyné Mező Mária beszélt az olimpiai iskolákról, az azok által működtetett versenrendszerekről, az olimpiai vándorgyűlésekről - melyekből összesen 64-et rendeztek eddig - és a saját programokkal, 739 taggal működő 26 olimpiai körről.

A konferencia első napjának második részében a házigazdák a debreceni gyakorlatot ismertették. Mint Becsky András - aki az új menedzsment élén három hónapja vette át a szervezet vezetését - a sportcentrum igazgatója kiemelte, Debrecenben az elmúlt bő évtizedben 22 világbajnokságot vagy Európa-bajnokságot rendeztek - többek közt torna, úszás és korcsolya sportágakban. Előadásában kifejtette, hogy vizsgálják a sportszervezeten belül a nonprofit és a forprofit tevékenységek körét és azok fenntartható finanszírozását.
 
Dobszai Jenő címzetes igazgató a DSI és a köznevelési típusú sportiskolák együttműködéséről beszélt, Keczeli Danica pszichológus a Kincskereső programot mutatta be, melynek keretében óvodás és kisiskolás gyermekek körében történik a tehetség-kiválasztás. Becsky András a Debdeceni Sportiskolát, Keczeli Csaba, a CTS Kft. ügyvezetője az általuk fejlesztett sportolói életút követő rendszert mutatta be, míg Pfau Christa a Debreceni  Egyetem sportéletéről beszélt.

A konferencia másnapján a résztvevők sportági bemutatókat tekintettek meg, majd a cívis város sportlétesítményeivel ismerkedtek. Részt vettek judoedzésen, négy korosztálynak tartott atlétikai foglalkozáson és az U10-es csapat kézilabdaedzésén. A programban szerepelt a Debreceni Sportcentrum, a jégcsarnokok, a Főnix Csarnok, a Hódos Imre Sportcsarnok, a Gyulai István Atlétikai Stadiot, a Debreceni Sportuszoda és a közelmúltban átadott Nagyerdei Stadion megtekintése is.
 
Kovács Géza a SIOSZ elnökeként sikeresnek értékelte a debreceni napokat: - Köszönettel tartozunk Debrecen városának, a Debreceni Egyetemnek, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskolának a konferencia rendezéséért.  A sportiskolások csodát láttak. A helyiek jó példát mutattak, hogyan kell megszervezni, irányítani a város sportéletét. A létesítményekre is joggal lehetnek büszkék a debreceniek. A sportiskolai program végrehajtása terén is hasznos tapasztalatokat szerezhettek, cserélhettek a konferencia résztvevői. Köszönjük a MOB támogatását, amellyel segítették a program megszervezését.
 

FORRÁS: mob.hu
Fotók: Bajzát Rafael, Vasvári Ferenc

 


 

MOB MOA NUPI