2014-11-02 Bajzát Rafael

Tanulmányút: Olympia titkai, Coubertin szíve, a Márvány-stadion varázsa

Sajnálhatja, aki nem tudott résztvenni a Magyar Olimpiai Akadémia szervezésében az október 19-24-i görögországi tanulmányúton. A Sportiskolák Országos Szövetsége is meghirdette tagjainak az utazást, sajnos kevesen éltek a lehetőséggel. Fantasztikus élmény volt az  Olympiában és Athénban eltöltött öt nap, túlzás nélkül állíthatjuk, minden a  sportban dolgozó szakembernek, testnevelőnek látni és éreznie kellene az a kellene az  ókori stadion , a szent liget atmoszféráját, az olimpizmus bölcsőjének maradványait.

A dr. Jakabházyné Mező Mária, a MOA főtitkára  vezette 17 fős küldöttség az Athéntól mintegy 400 kilométerre fekvő Olympiában sporttörténeti visszatekintés mellett meglátogatta az ókori olimpiai helyszíneket, és a 192,27 méteres stadionfutást is teljesítette. A történelmi futamot a közelmúltban Vikelas-díjban részesített szombathelyi Horváth Vilmos nyerte. A tanulmányút résztvevői az ókori olimpiai stadiont és annak környékét járták be. Az idegenvezetői szerepkört két sporttörténeti szakember, dr. Printz János és Horváth Vilmos MOA-tanácstag látta el. A sok érdekesség között elhangzott, az első ókori olimpiai játékokat időszámításunk előtt 776-ban rendezték – a feljegyzések szerint –. az utolsóra időszámításunk szerint 393-ban került sor. A köztes időben 293 olimpiát rendeztek. Az Olympiai stadiont az 1850-es években a német Ernst Curtius vezetésével kezdték feltárni, az ásatások a mai napig is folynak. 
Az ókori játék helyszínétől nem egészen két kilométerre, a Nemzetközi Olimpiai Akadémia Képző- és Továbbképző Központjának szélén található a modernkori olimpizmus atyjának, Coubertin bárónak az emlékoszlopa. A NOB alapítójának testét a svájci Lausanne-ban temették el, szíve azonban az olympiai emlékműben pihen.
A magyar delegáció ünnepség keretében koszorút helyezett el az oszlopnál. Az Olimpiai Himnusz dallama után dr. Jakabházyné Mező Mária, a MOA főtitkára méltatta az egykori sportdiplomatát, majd a jelenlévők a szellemi olimpiára álnévvel nevezett Óda a sporthoz című Coubertin-verset szavalták el, végül elénekelték a Magyar Himnuszt.
Az emlékműtől néhány méterre helyezkedik el az a márvány kandeláber, ahonnan a fáklya váltófutás ténylegesen indul. Az olimpiai fáklyát hagyományosan, látványos keretek közt Héra templománál gyújtják meg, majd a márvány kandelábertől indul több ezer kilométeres útjára az aktuális olimpia helyszínére.
A magyar csoport Coubertin .után másik két alapítóról is megemlékezett. A Nemzetközi Olimpiai Akadémia megálmodóinak, alapítóinak emlékhelyénél is lerótták kegyeletüket. A koszorúzást megelőzően Győr Béla, a MOA Tanácsának tagja méltatta a görög Ioannisz Ketszeasz és a német Carl Diem munkásságát. A MOA-küldöttség az oktatóközpont szoborparkjában megtekintett egy magyar vonatkozású műalkotást, a ritmikus gimnasztikázókat ábrázoló Olimpiai allegória című szobrot, a nagykanizsai Németh Ferenc művét.
Kevesen tudják, de a 2004-es athéni olimpia súlylökő versenyeit nem a görög fővárosban, hanem Olympiában rendezték – források szerint 40 ezer szurkoló jelenlétében. Az akkori dobókör ma is megtalálható az oktatóközpont atlétikai pályáján.
 
Olympiai látogatása után Athénban folytatta tanulmányútját a magyar küldöttség. A résztvevők megtekintették a Márvány stadiont az első újkori olimpia helyszínét, ahol Dáni Nándor ezüstérmével kezdődött az azóta is tartó magyar ötkarikás medálgyűjtés. A delegáció tagjai közül többen spontán emlékfutással tisztelegtek az egykori atléta és társai előtt.
 A Márvány Stadionban kőbe vésték a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapítóinak nevét, így az egri Kemény Ferencre is emlékezhettek a résztvevők.
- Köszönjük a Magyar Olimpiai Akadémiánk a lehetőséget, hogy részt vehettünk ebben az időutazásban. Felemelő érzés volt látni azokat a helyszíneket látni, amelyet a történelem könyvekben olvashattunk. Meglepően tapasztaltuk, hogy Olympiában milyen sok turista tekintette meg az ásatásokat, múzeumokat.  Külön meglepetés volt a korinthoszi csatorna megépítése során két neves magyar mérnök (Türr István, Gertner Béla ) jeleskedett.  Athénban.a Márvány stadionban tiszteleghettünk Kemény Ferenc emléke előtt is.  Élmény volt megtapasztalni, hogy az újkori olimpiák létrehozásában élen jártak a magyarok. Megtisztelő, hogy a  hagyomány ápolásban jeleskedhettünk a Magyar Olimpiai Akadémia  jóvoltából - értékelt Kovács Géza a Siosz elnöke..

 


 

MOB MOA NUPI