Példaképek, gyémántok – Sztárparádé a IX. SIOSZ gálán

Minden korábbit felülmúlt a Sportiskolák Országos Szövetségének díjkiosztó gálája. Négy olimpiai bajnok sportiskolás ünneplése a SIOSZ Gálák kilenc éves  történetének csúcspontja volt. A sporttörténelmi tettet végrehajtó  rövidpályás gyorskorcsolya  váltó tagjai: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján Csaba  az első magyar téli olimpiai aranyat szerezték meg. Megtisztelő volt testközelből találkozni a sportiskolások példaképeivel. Megjelent Orendi Mihály csapatvezető és Bánhidi Ákos, aki a magyar válogatott szakmai munkáját  irányította. A Csanádis Liu Shaolin  Sándor a siker titkáról szólva kiemelte, hogy 10 év kemény munka van ebben az aranyéremben. A pécsi sportiskolások az emlékezetes pécsi fogadtatást, a 3 ezer néző előtti ünneplést emelték ki. Orendi Mihály csapatvezető a jelenlévő intézményvezetőknek, testnevelőknek a gyémántok keresését ajánlotta. Meg kell találni azokat a kivételes tehetségű fiatalokat, akik képesek lehetnek egy világot legyőzni.
A gála egy újabb külföldi siker elismerésével folytatódott.  A Győri Műszaki SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnázium és Szakközépiskola leány kézilabda csapata a katari középiskolai világbajnokságon szerzett aranyérmet. A csapat nevében Kellerman Dóra csapatkapitány vette át a hatalmas serleget. Különdíjat kapott Németh Zsolt csapatvezető és Róth Kálmán edző.

Kovács Géza a SIOSZ elnöke a Magyarország Legjobb Sportiskolája és Sportiskolása 2017 elnevezésű pályázatról elmondta, hogy 30 intézmény 24 iskolai és 36 egyéni pályázatot nyújtott be. A nyolc éve alkalmazott speciális pontszámítási rendszer alapján új SIOSZ rekord született. A Budapest VI. Kerületi Kölcsey Gimnázium 3356 pontot szerzett. Megvédte címét a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola. Hetedszer nyert az Egri Városi Sportiskola. A Debreceni Sportcentrum visszaelőzte a tavalyi győztes miskolciakat. 

Egyéniben 20 sportolót díjaztak. Liu Shaoang révén olimpiai és világbajnoki arany kellett az elismeréshez. A győri EYOF győztesek közül több sportágban is díjat kaptak. Pusztai Liza, Dévai Boglárka, Kozák Luca már a felnőtteknél is ért el sikereket. A három ifjú hölgy esélyes arra, hogy a 2020-as tokioi olimpián sportiskolásként képviselje a magyar színeket.
A IX. SIOSZ Gálán a díjakat Vári Attila kétszeres olimpiai bjnok vízilabdázó, Orendi Mihály a MOB alelnöke, Dr. Stocker Miklós az EMMI osztályvezetője, Lehmann László, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, Virág Lajos a Sportegyesületek Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója. Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang olimpiai bajnokok és a házigazda Kovács Géza, a SIOSZ elnöke adták át.
A díjátadást a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola, Középiskola tanulóinak műsora színesítette. Bemutatót tartott Szigeti Zsófia (fitness), Pallagi Csenge (taekwondo) és Mácsik Mercédesz (rg).
Műsorközlőként Antal Anett és Turay Zoltán működött közre.
A szép díjakat a Wondex Kft. szállította, a rendezvény sportszertámogatója a Mikrohungária Sport Kft. volt. A szervezésben az Egri Városi Sportiskola munkálkodott.

A szövetség április 23-án 10.30-órtól a Magyar Sport Házában tartja a tisztújító közgyűlését.

Kovács Géza
Elnök