Kaposvári konferencia: Megyünk előre! – stratégiai fejlesztések minden téren

A Sportiskolák Országos Szövetsége és a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola 2017. március 1-én Kaposváron rendezte meg ” A sportiskolai rendszer működése az élsport tükrébenc” sportszakmai konferenciát. A Városháza dísztermében minden helyet elfoglaltak a közoktatási és egyesületi sportiskolák vezetői, a megjelent sportági szövetségek képviselői, érdeklődő sport szakemberek. Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere, a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola igazgatója, valamint Kovács Géza a SIOSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket. 
A nyitóelőadásban dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára elemezte a magyar utánpótlás sportban  bekövetkezett változásokat.  – 2011-ben a kormány új sportprogramok sorozatát indította el, a 2016 végén elfogadott átfogó sporttörvény-módosítás pedig sokkal hatékonyabb munkát tesz lehetővé.  A sportállamtitkárság kiemelt figyelemmel kíséri a magyar sport jövőjét alapjaiban meghatározó utánpótlás-nevelést.  A társasági adó (TAO) bevezetésének köszönhetően nagy változások történtek a magyar sportéletben: mintegy 30 százalékkal nőtt a sportolók száma, ugyanakkor egyharmaddal több edző dolgozik a szakmában.  Az akadémiáknál jóvak szigorúbb követelményrendszert állítanak fel, amelyet most dolgoznak ki.  Az élsport alapja az utánpótlás, amit ennek megfelelően fogunk támogatni . A sportolók létszámának növekedésénél  az elsődleges cél, hogy minél több 6–15 éves gyereket vonjanak be. 
Az országos sportági szakszövetségek részére biztosított 16 kiemelt sportágfejlesztési támogatás összege 2016-ban meghaladta a 8,4 milliárd forintot, amely támogatási összeget az idei évben is biztosítunk – mondta Szabó Tünde. . A támogatás eredményessége a sportágak népszerűsítésében nyilvánult meg, hiszen a szakszövetségek adatai alapján az érintett sportágakban a versenyengedéllyel rendelkező felnőtt utánpótláskorú sportolók létszáma ugrásszerűen megemelkedett. A kiemelt sportágak sportágfejlesztési támogatások esetében szintén megjelenik a közvetlen egycsatornás finanszírozás, amelynek köszönhetően az ellenőrizhetőség, valamint a programok által megfogalmazott célok tényleges megvalósíthatósága kizárólag így biztosítható.
A Sportiskolai Program egy speciális utánpótlás-nevelési rendszer, ahol a közoktatási intézmény a  6-20 éves korig terjedő időszakban a sportkarrier építésének lehetőségeit igyekszik összeegyeztetni és összehangolni a tanulók tankötelezettségből fakadó kötelezettségeikkel, amely megfelelő kiválasztási bázist nyújt a Héraklész és a Sport XXI. Programokhoz.
–  A TAO I. 2017, június 30-ig él. Az Európai Bizottságtól további hat évre kértük meg a hosszabbítást. Várhatóan a röplabdával fog bővülni az eddig öt másik sportágat tartalmazó lista.

Új sportcsarnok, új uszoda

Szita Károly a házigazda  Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere  elmondta, hogy a somogyi megyeszékhelyen kiemelten támogatják az élsportot, valamint az utánpótlás sportot is. Kaposváron a fiatalok 50 sportág közül választhatnak. A városi sport támogatása 1 milliárd 100 millió forint., Ezen túlmenően a   Németh István Programnak köszönhetően új 4000 fős sportcsarnokkal és 10 pályás uszodával gazdagodik a jövőben a város, ami tovább segítheti, hogy a felnövő generációnak minden lehetősége adott legyen az egészséges életmódra és a sportolásra is.

Szalay Ferenc,  a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Szolnok polgármestere azzal kezdte, hogy amikor  2010-ben  megválasztottak a szövetség elnökévé  24 ezer igazolt játékos volt nyilvántartva, a szövetség költségvetése pedig alig 200 millió forint volt. Ma már 60 ezer igazolt kosárlabdázónk van, s csak a TAO-ból az elmúlt évben hétmilliárd forint jött be. Ebből is kitűnik, hogy a jó sport legfontosabb pillére az erős gazdasági háttér. Nagy eredmény , hogy a  női és a férfi válogatottunk is kijutott az Európa-bajnokságra, s a korosztályos nemzeti együttesek is jeleskednek a nagy világversenyeken – más hozadéka is volt az elmúlt éveknek. Visszajöttek azok az edzők, akik ötvözik a szakmát a pedagógiával, s tekintélyük van.

Dr. Bienerth Gusztáv a Magyar Úszószövetség elnöke a 204-es budapesti olimpiai szervező bizottság alelnöke sajnálatát fejezte ki, hogy kénytelenek voltak a pályázatot visszavonni. – Fel sem tudjuk fogni mennyit vesztett ezzel Budapest, Magyarország, de még az egész kelet-közép-európai térség, ahol először rendezhettek volna nyári olimpiai játékokat – vélekedett a szövetség elnöke. Az úszófejlesztéseknél üdvözölte a kaposvári terveket és arra tett ígéretet, ha átadják a modern 10 pályás medencét, akkor országos bajnokságot rendezhetnek a somogyi megyeszékhelyen.

Kovács Géza, az idén 20 éve működő  SIOSZ elnöke  a sportiskolák helyzetét elemezte.  A 2016-os esztendőben a sportiskolai program átalakítása elkezdődött és várhatóan az új programgazda (EMMI) irányításával folytatódik. Londonban 18, Rióban 31 a  sportiskolákhoz kötődő olimpikon részvétele és sikeres szereplésére méltán lehet büszke a sportiskolás mozgalom, amely összesen 18 ezer gyermek neveléséért,  élsportolóvá válásáért felel. A SIOSZ kész az együttműködésre az országos utánpótlás nevelési programokkal.

A Csanádi Árpád Sportiskolában nevelkedő Erdei Zsolt ökölvívó világbajnok előadásában hajdani kiváló igazgatójáról  Schlegel Oszkárról is megemlékezett. A népszerű bunyós a Madárfészek Akadémia szakmai vezetőjeként,  a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöki posztjára aspiráló sportvezetőként a tehetségek élsportolóvá nevelésében jó módszernek tartotta az akadémiai rendszerű nevelést.

​Jó példák sorát hallhatták a résztvevők az ország különböző térségeiben sikeresen működő köznevelési és egyesületi sportiskolák előadásai során. Kegyes Jenő a miskolci Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola igazgatóját  Rózsa József  a  Szolnoki Sportcentrum Sportiskola igazgatója követte. A szolnokiak már 2001-ben bevezették a mindennapos testnevelést. Kékesi László, az egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola rendhagyó és sikeres nevelőmunkáját mutatta be. A Kemény Ferenc iskolában már az első osztályosoknak, alsó tagozatosoknak is  testnevelők tartják a tesiórákat.  A  Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola   élsportolókat segítő működési rendszerét  Rúzsa Sándor igazgatóhelyettes ismertette. Kis Gábor igazgató a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola működését látványos előadásban mutatta be.

SIOSZ-elismerés

A Sportiskolák Országos Szövetségének Emlékplakett  elismerését vehette át:
Lehmann László, a MOB sportiskolai program vezetője, a MOA főtitkára
Makovecz Éva, a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium igazgatója
Németh Zsolt, a Győri Műszaki SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziuma és Szakközépiskola igazgatója
Becsky András, a Debreceni  Sportcentrum Kft. ügyvezetője

JUDO és RIPPL-RÓNAI

A konferencia második, szakmai napján a 2016-ban átadott judo-csarnokban  megtartott ovis-judo bemutató és akrobatikus tornabemutató szerepelt a programban A Városligetben a futósáv, kosaras pálya, kerékpáros pálya megtekintése bizonyította, hogy Kaposvár igaz sportváros és a szabadidősportokra is figyelmet fordít. A Rippl-Rónai Emlékház megtekintése zárta a jól szervezett, tartalmas  kaposvári programot.

Letölthető anyagok itt!