Kőbe vésett dicsőség

Szép hagyománnyal kezdte az esztendőt a Győri Műszaki SZC Bercsényi-iskolája. Az oktatási intézményben, lassan már négy évtizedes hagyomány, hogy azoknak az olimpikonoknak a neveit, akik egykor az iskola tanulói voltak, márványkőbe vésik. A riói olimpián a hölgyek vitték tovább a bercsényisek jó hírét, így hétfőtől összesen már 40 olimpikon szerepel az intézmény büszkeségek falán. A 2016-os riói olimpián Gangl Edina, Jakabos Zsuzsanna és Sastin Marianna képviselte a Bercsényit. Fontosak számunkra a korábbi diákjaink, jó, hogy büszkék lehetünk rájuk, s együtt örülhetünk velük a sikereiknek. Ők a mi példaképeink – emelte ki Németh Zsolt igazgató. Sastin Marianna birkózó és Gangl Edina vízilabdázó is a Bercsényi diákja volt, Jakabos Zsuzsanna úszó pedig jelenleg az iskolában tanul. Idén az ő nevük került fel, immár egy új táblára.

Az ünnepélyes avatás után mindhárman örömmel vettek részt a pályafutásukhoz és a riói játékokhoz kapcsolódó élménybeszámolón.

Érdekesség, hogy hármuk közül az eddig legtöbb – négy – ötkarikás játékokon szereplő Jakabos Zsuzsanna ezen kiemelte, hiába vett részt ennyi olimpián, mindig lemaradt a nyitóünnepségről.

„Mivel az olimpiákon elég korán rendezik az első versenyszámomat, én a nyitóünnepség alatt pihenek, készülök. De talán majd az ötödiken már én is ott lehetek” – jegyezte meg a Győri Úszó SE Európa-bajnok klasszis versenyzője. Abban mind a három olimpikon egyetértett, lehetett volna talán sikeresebb is a riói szereplésük, igaz, már kijutni is fantasztikus eredmény egy ilyen világversenyre.

„Valószínű, ha jobban védek, sikeresebb lett volna a válogatott. Az olimpia után azonban sikerült mindezt magamban helyretennem” – árulta el Gangl Edina, akit a tavalyi, magyar aranyéremmel záruló Európa-bajnokság legjobb kapusának választottak.

„Azt még nem tudom, hogy én ott leszek-e a következő olimpián, de folytatni akarom a pályafutásomat. Jövőre ráadásul Magyarországon lesz a világbajnokság, ahol mindenképp szeretnék valamilyen érmet szerezni” – jegyezte meg Sastin Marianna, aki 2013-ban épp Budapesten lett világbajnok.